Monday, 17 October 2011

Islamic Borneo Jamboree(MARSIS)

assalamualaikum dan salam 1 malaysia.
        
       alhamdulillah semalam baru balik dari program MARSIS iaitu Islamic Borneo Jamboree..punya syiokkkk~~~..heheh...banyak pengalaman baru...terasa ukwah tu senang jak terjalin..x macam program2 len yg sebelum2 ni aku ikut..klu yang len2 2 ada g segan2.tp ini x brapa...bagus2..muka smua org pn bagus2 jak..ada improvement..jumpa budak2 sabah smua..eh bukan..kebanyakannya...punya besss...rasa macam d sabah plak sdh..heheeh...sangat membantu program gtu..perjalanan ke pahang masa mula2 pegi dihantar..pastu balek sendiri...tapi dalam grouplah jugak..walaupn x brapa tahulah jalan nek lrt ni...1 jakla...brani kerana benar..hahah...xpa..pengalaman jadikan pembelajaran..
       yg peliknya aku tunggu dorg,dorg tunggu orang lain..padahal orang len yg ditunggu tu sama2 sdh smua..ish3..pening lalat aku..xpala..last2 jam 10 baru sampai KK1..alhamdulillah sampailah jugak..punya penat...sampai jak trs solat pastu ZZZZzzz..pagi ni bangun jak pegi dobilah...

Thursday, 13 October 2011

Apa2 jakla..

             boleh tahan budak ni..kecik2 sdh pandai plak dia jadi imam..enilah yg terbaaeekk~~..walaupn bukan realiti sepenuhnya tapi dia ada usaha...kepada kaum muslimin contohi budak ni..mengapa yg sekecik dia mampu?sedangkan anda?ni barulah betul2 imam muda..sekilas kita lihat memang rasa lawak/comel lah jugak..hahahah ..tapi jika kita buka mata hati kita dapat lihat bahawa kurgnya imam2 muda skrg ini...klu ada pn tok janggut yg sdh tua jak la ada...yg muda2 smua besa di rumah..

             tak perlu jadi seorang ulamak untuk menyampaikan sesuatu ilmu itu..kebanyakn dr kita beranggapan klu hanya ustz dan ustzh jakla boleh..xsemestinya...ada yg cakap aku ni bukan baik sngt pn..klu smua lah manusia d bumi ni ckp gtu..apa jadi ngan dunia ni?hancur dengan keruntuhan akhlak manusia kini..lebih2 lagi golongan yg muda atau lebih utama lagi remaja..sungguh menyedihkan...alamatnya jadi makin parahla nampaknya~~

              knnnya dunia skrg semakin bertamadun..bertamadun dgn apa?dari segi aspek?


http://www.facebook.com/photo.php?fbid=209192229113813&set=a.197067433659626.52572.100000691137038&type=1&theater

(norman liverpool)Allahua Akbar...sayu melihat suasana ini, sebelum ini kita dikejutkan dengan arahan Sultan Kelantan untuk menukarkan 'Daulat Tuanku' kepada Allahu akbar...Lihatlah pula rakyatnya....jgn kita lihat dari sudut politik tetapi lihatlah dari segi agamanya. Maha Suci Allah apabila berkat itu ada dan didikan itu lama diberikan, inilah yang dapat kita lihat. Penyokong bola sepak Kelantan bersolat dahulu sebelum perlawanan...tidak pernah berlaku di mana-mana stadium sebelum ini...mengapa tidak dilaporkan di akhbar?
 — 

Wednesday, 5 October 2011

AKU NAK KONTEK ALLAH?BOLEH?


MUST READ STORY ! AMBIL PENGAJARAN DARINYA...

Kenapa Umat Islam Sembah Ka'abah?

Satu hari di majlis hi-tea Inter Faith Gathering di sebuah restoran mamak……

Missionary : Mengapa orang Islam, dia sembah kotak hitam ?

Pendakwah : Salah tu bro. Umat Islam sembah ALLAH bukan kotak hitam.

Missionary : Bukankah orang Islam sembah menghadap ke Kaabah, satu kotak berwarna hitam ? Apakah ALLAH itu dalam Kaabah ?

Belum sempat pendakwah menjawab …. Handphone N95 missionary berbunyi ….. Missonary menjawab panggilan telefonnya …. Pendakwah sabar menanti ….. Setelah Missionary selesai menjawab panggilan di N95-nya, dia merenung kepada Pendakwah …. Pendakwah tersenyum ….

Missionary : Mengapa tersenyum ? Bila awak hendak jawab soalan saya ?

Pendakwah : Erm … perlukah saya menjawab soalan awak ?

Missionary : Awak tak ada jawapan ?

Pendakwah : Bukan itu maksud saya. Tadi saya cuba gunakan teori yang awak gunakan untuk membuat soalan yang awak ajukan kepada saya. Saya dapati awak kurang siuman.

Missionary : Mengapa awak caka begitu ?

Pendakwah : Tadi saya lihat awak bercakap seorang diri, ketawa dan tersenyum seorang diri. Dan awak mencium handphone tu sambil cakap “I love you mom” …

Missionary : Saya bukan cakap seorang diri. Saya bercakap dengan emak saya. Dia yang telefon saya tadi.

Pendakwah : Mana ada emak awak. Saya tak nampak pun emak awak.