Friday, 14 December 2012

It's time to push yourself beyond your expectation.

This week was really busy.With grafic assignments,presentations and more..But alhamdulillah,its great with some of knowledge that I've got at the Kejohanan Debat Piala Naib Cancelor besides tons of experience to keep into my memory.Yeah i'm entered as a English Debater. Althought my English is not too good as other,but i think i need to push myself into another level than i expected.Well,guess what?Do i do great!!haha..

Its not terrible but now i know and understand why my Faculty didn't send any debater for English.There was a big gape in pronunciation and ideas that's need to be improved into the students in my faculty.With lack of how to debate,ideas,and elements in debate for two time in a row,WE LOSE. "The judge say "The Proposal for today REJECTED".hehe..

But for me it's not the very important thing here but how u turn to be after the debate is more important.Confidence level,great in critical thinking,and also corporation between yourself with the team members is what that i really have learn.Sometimes i thing i was missing something in my old self.But after this debate,alhamdulillah..yes! i've got it back.

Losing two times in a row does't bother me at all. Haha . doesn't bother?.No.no,no~~!!..It's bother me okay..it will be lying if i say so.Well,its it's kinda okay for me because we didn't have any trainer and all of us didin't have any experience in debate.So for the Losing time we learn and get anything that can be possible to  improved ouself in the next round..hehe

When there's will there will always a way.Subahanallah,the next day with a new spirit and a very very very good feeling we've WON two times in a row..hehe..The feeling was just like i'm flying into the sky with wings..weeeee~~. Haha. Nonsense!.In the end we just can got throw the quater semi final versus FST(FAKULTI SAINS  TEKNOLOGI) and lose by them.That time my heart beat was like someone who got a heart attcak.Freaking out when debating.But with Doa',its become calm again.Hehe..

So what if we lose?it is matter?No no no.I still feel that we have done a good job and winning for ourself.Besides we can use the time to continue the assignment right?.Its a best feeling when you lose but still can be smiling happily .Thank u to my beloved father mother and family that always support me and also my precious friend..

To be more excellent,one must expect something beyond their level and expectation.Therefore they have the guts to become stronger and better in the future.Don't be a scary cat and kick the shy problem attitude into a reasonable place.I'm alegrha and this is my story.



Waiting for the motion to be realised with my team member/classmate fasiah,kak badriah and junior singapore girl..I hate the motion in theme of politic!it's hard....hehe


My classmates Laila and Moktar In Malay debate along with Kak Leng and Fitriah..Awesome~



This kids was very friendly toward us.I liked them very much.Bitaufiq wan najah u guys..The entered the semi final. ~_~



congratulation!!i didn't actually who win but anyway good job everyone. 

Monday, 22 October 2012

Manipulasi orang Agama

Alkisah dua orang pelajar syariah tengah makan tengahari.

Si A mengambil sepinggan nasi beserta lauk, lalu dia duduk dan makan. Begitu juga sahabatnya si B. Belum sempat si A selesai menyuap suapan yang ke-3, si B sudah bangun menambah.
Pelajar A: Oi, cepatnya engkau tambah!
Pelajar B: Sesungguhnya Allah mencipta makhluknya berpasangan, aku ikut sunnatullah je, dua.
Pelajar A: . . . --

Kemudian baru suapan ke enam pelajar A, si B sudah licin pinggannya dan tambah lagi.
A: Tadi kata berpasangan?
B: Sunnah Rasul buat sesuatu 3 kali. Macam wudhu', beri salam, dan lain-lain, maknanya 3 ni bilangan istimewa. Rasul SAW kalau ulang sesuatu yang penting pun 3 kali. A: . . . --

Tak sampai seminit, si B tambah lagi!
A: Lapar betul engkau ni! Tadi kata ikut sunnah?
B: Seorang lelaki boleh berkahwin empat, itu had nafsunya. Sedangkan kahwin pun boleh empat, apa salahnya makan empat?
A: Nafsu pulak . . . --

A baru habis separuh pinggan, si B tambah lagi!
A: Kuat betul nafsu engkau!
B: Kalau solat yang menjadi makanan rohani itu lima kali sehari, nasi pulak makanan jasmani. Yang penting khusyuk!
A: Pandai-pandai je... --

Dan B seterusnya tambah pinggan yang keenam.
A: Hai... solat sunat pulak ke?
B: Allah mencipta alam langit dan bumi bukan gedebok sekaligus, tapi Allah bahagi-bahagikan ke enam hari, yakni enam peringkat. Allah ajar kita, buat sesuatu mesti bersistem, ada tahap-tahapan! Jadi aku makan pun bukan sekaligus, tapi sikit-sikit, enam peringkat, ikut sunnatullah.
A: . . . --

A hanya tersenyum sumbing. Dia baru nak habis sepinggan, B dah tambah lagi.
A: Hebat gila selera engkau.
B: Angka tujuh ialah angka yang istimewa. Allah cipta tujuh hari seminggu, tujuh langit, tujuh ayat surah al-Fatihah, dan banyak lagi contoh lain keistimewaan angka tujuh.

A: (tersenyum sinis) Meh aku beritahu engkau sesuatu.
B: Apa dia?
 A: Aku baru makan SATU pinggan. Engkau dah makan TUJUH. Bukan ke Nabi s.a.w bersabda yang orang kafir makan dengan TUJUH perut, sedang orang Islam hanya makan dengan SATU perut?
 B: LA HAWLA WA LA QUWWATA ILLA BILLAH! Nasib baik engkau ingatkan! Meh aku tambah lagi sepinggan, biar tak menyamai orang kafir!
 A: (tepuk dahi kuat-kuat) --------------------



Kesimpulan: Orang agama atau orang yang cerdik adakalanya lebih pandai memutar-belit hujah jika mereka tidak jujur. Maka bertakwalah kepada Allah, sama ada anda belajar agama atau tidak. Lebih-lebih lagi jika anda belajar agama. Dan nilailah setiap perkataan dengan neraca iman dan ilmu, dan bertanyalah kepada orang yang lebih alim dan dipercayai kejujurannya. Kalau manusia biasa pun pandai mencipta alasan, inikan pula orang alim dan cerdik pandai!

 Credits; Muhammad Eirfan.

Friday, 5 October 2012

OPPA GANGNAM STLYE MEMANG LANGSUNG XDA STYLE!

"Oppa, GANGNAM STYLE " memang "NDAK STYLE"

Kenapa 'Oppa, GANGNAM STYLE'  aku cakap xda style?betul apa??oppa xda style..

Aku tengok macam HOT pasal style ni?apa sebenarnya benda ni?dimana2 pn org ckp sal style tu..FB lagi jgn cakapla~..Xpaham aku..yang aku tahu dia ni sal lagu Korea..pastu entah ada related dgn tarian..dlm Youtube ada,tapi aku malas mau tengok..cam xda faedah pn..so aku pn carilah dgn al fadhil ustz GOOGLE..ini ceritanya..:

Menurut orang Korea, Gangnam-gu merupakan kawasan dalam Seoul yang dihuni artis-artis, penuh dengan bangunan rekaan moden, mahal, ada style dan mereka menyamakan Gangnam dengan Beverly Hills di Amerika Syarikat. Oppa pula ialah panggilan hormat mereka kepada lelaki yang lebih tua seperti kita menyebut 'abang' atau 'encik' .

Maka mamat gemok yang popular tiba-tiba itu menyanyikan lagu yang bertajuk ' cara encik gangnam'.Tarikan utama Gangnam Style ni adalah pada tariannya yang mencuit hati apabila koreografi tariannya seperti sedang menunggang kuda. Bila dilihat gerak tarinya memang agak janggal tetapi dalam masa yang sama menimbulkan perasaan lawak kepada penonton. 

Sejak dikeluarkan lagu ini adalah yang paling popular bagi bulan July 2012 di dunia, video ini telah mendapat 8 million views dalam masa 2 minggu sahaja..Muzik video yang dikenali sebagai tarian kuda dan popular dengan korus ‘Heyyyy, sexy lady!’ mampu menggubah nasib Psy dalam tempoh sesinni rupanya gangnam style tu..macam sakit jak aku tgk dia ni..masalh lutut kot..entah2 gaut?hehegkat itu.


What????!!!
KEEP CALM AND GANGNAM SYLE?WHAT??!hmmm..

x masuk akal..apalah kita ni mahu sibuk ikut budaya tarian kurg senonoh tu..?diagung2 kan?untuk apa?knn stylo lah?ADOI~~poning den..
xpaham xpaham xpaham~~..



Ini rupanya gangnam style tu..macam x betul jak aku tgh..maybe dia ni sakit lutut kot?entah2 GAUT?hehe..mungkin~~

"koreografi tariannya seperti sedang menunggang kuda'..ohh mcm tunggang kuda tp yg lain dr yg lain kudanya xda..aishh..???memang xda style lah..kurg kretif kita sebagai org Islam  ikut tarian ni..lebih2 lagi sokong..SEXY LADY,amboi~~..

Maka sebagai orang yang beriman,tahu hukum dan umat junjungan mulia Nabi Muhammad,HENTIKAN budaya yang cuma tahu MengCOPY PASTE budaya kuning ke dalam pemikiran syabab islam.Dari sibuk menjadikan Gangnam stle sebagai tauladan,lebih baik jadikan SULTAN MUHAMMAD AL -FATEH sebagai idol hari ini.Perjuangannya sempat di rakam oleh Baginda sebelum peristiwa penaklukan konstintaniple lagi mana yang menjadi suatu sejarah kemenangan yang besar bagi umat islam.

HISTORY are not made by COWARDS.

Rancanglah kehidupan yang lebih bermakna dalam menjadi hamba yang soleh dan menjadikan orang lain soleh di sampingnya.Hidup di dunia adalah untuk membeli saham untuk kekayaan menuju syurgaNya.Maka jadikan kehidupanmu hari ini lebih baik dari kelmarin dan esok lebih baik dari hari ini.dan ingatlah firman allah dalam surah al imran ayat 53

"ومكروا ومكر الله والله خير الماكرين"

And the disbelievers planned, but Allah planned. And Allah is the best of planners.




sumber:http://azimaris.blogspot.com/2012/09/apa-itu-oppa-gangnam-style.html
           http://www.utusan.com.my/utusan/Hiburan/20120908/hi_04/Apa-itu-Gangnam-Style
           http://ipohmalay.blogspot.com/2012/08/jangan-malukan-umat-ini-maksud-sebenar.html


Monday, 1 October 2012



"Engkau mengaku CINTA ALLAH??
apakah engkau mengetahui ada syarat2 yg perlu dipenuhi sebagai bukti CINTA tersebut??...
 >> engkau menerima dgn apa yg telah ditetapkanNya untukmu <<
 >> engkau menyesuaikan diri dengan kehendakNya <<
engkau tidak boleh percaya, menyukai dan merindui selain
DIA Jika ini tidak engkau lakukan..maka BERTAUBATLAH atas pengakuanmu yg dusta.. "

 ~Syeikh Abd Qadir Jailany~

From Ummi:http://pendakisenja.blogspot

Friday, 21 September 2012

Miles away, oceans apart
Never in my sight always in my heart
The love is always there it will never die
Only growing stronger a tears rose down my eye

I am thiking all the time
When the day will come
Standing there before you
Accept this Hajj of mine
Standing in ihram, making my tawaf Drinking blessings from your well
The challenges that I have suffered And might were rekindles my imaan

O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall
O Allah! I am waiting for the call
Praying for the day when I can be near the Kabah wall

I feel alive and I feel strong
I can feel Islam running through my Veins
To see my muslim brothers, their purpose all the same
Greeting one another, exalting one True Name
I truly hope one day that everyone's a Muslim.

That they remember you in everything they say
Standing in ihram making my tawaf, making my tawaf
Drinking blessings from your well
The challenges that I have suffered And might were rekindles my imaan
O Allah! I am waiting for the call Praying for the day when I can be near the Kabah wall
O Allah! I am waiting for the call Praying for the day when I can be near the Kabah wall




Tuesday, 18 September 2012

موقع القرضاوي


تلقى فضيلة العلامة الدكتور يوسف القرضاوي - رئيس الإتحاد العالمي لعلماء المسلمين - استفساراً من أحد الأشخاص حول أهمية وطبيعة العمل الجماعي في الإسلام مفاداه: ما أهمية العمل الجماعي للإسلام ؟؟  وهل يشترط فيه أن يكون منظماً ؟
وقد أجاب فضيلته على السؤال بقوله :
بسم الله، والحمد لله، والصلاة والسلام على رسول الله، وبعد:
فالعمل الجماعي للإسلام ضرورة وفريضة ، ضرورة بشرية وفريضة شرعية؛ فهو ضرورة بشرية لأن الإنسان قليل بنفسه كثير بإخوانه، والعالم كله يسعى للتكتلات السياسية والاجتماعية والاقتصادية، وهو فريضة شرعية حيث حثنا الله ورسوله على الجماعة والاتحاد، ولا يتصور جماعة بغير تنظيم وتنسيق بين الجنود والقيادة والتخطيط لتحقيق الأهداف والغايات .
ويقول فضيلته في كتابه القيم (الحل الإسلامي ... فريضة وضرورة : العمل الجماعي ضرورة ، لأن هذا ما يفرضه الدين والواقع معًا:
(أ)   فالدين يأمرنا بالاتحاد والتعاون على البر والتقوى، وهذا من أخص أعمال البر والتقوى وأهمها وأشدها خطرًا.
(ب) والقرآن يُطالبنا فيقول : (ولْتَكُنْ منْكمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إلَى الخَيْرِ ويَأْمُرُونَ بالْمَعْرُوفِ ويَنْهَوْنَ عَنِ المُنْكَرِ، وأُولَئِكَ هُمُ المُفْلِحُونَ) (آل عمران: 104 )
والأمة ليست مجموعةَ أفراد مُتناثرين ولا مجرد جماعة، جاء في تفسير المنار:
"والصواب أن الأمة أخصُّ من الجماعة، فهي الجماعة المُؤلفة مِن أفراد لهم رابطةٌ تضمهم ووحدة يكونون بها كالأعضاء في بنْية الشخص".
 (ج) والقاعدة الشرعية تُقرر: "أن ما لا يتمُّ الواجب إلا به فهو واجب"، وإقامة مجتمع إسلامي تحكمه عقيدة الإسلام وشريعته، أمر واجب، ولا سبيل إلى تحقيق هذا الواجب إلا بجماعة وأمة.
(د)  والواقع يُرينا أن المرء قليل بنفسه كثير بإخوانه، وأن جهود الأفراد مهما توافر لها من إخلاص، لا تستطيع أن تُؤثر التأثير المطلوب لتحقيق الهدف المنشود؛ لأنها ضعيفة الطاقة، محدودة المدى، وقْتية التأثير.  وقد يكون الأفراد كثيرين، ولكن تعدد الاتجاهات، واختلاف المسالك، وفقدان الربط والتنسيق بين العاملين، يُبعثر الجهود ويضعف من تأثيرها.  أما العمل الجماعي، فيضم الجهود بعضها إلى بعض، وينسق بينها ويوجهها إلى خدمة الهدف المقصود، ويجعل من اللَّبنات الضعيفة بمفردها بُنيانًا مرصوصًا يشدُّ بعه بعضًا .
 (هـ)  وإذا نظرنا إلى القوى المُناوئة للإسلام - على اختلاف أسمائها وأهدافها ووسائلها ـ وجدناهم يعملون في صورة جماعاتٍ وتكتُّلات وأحزاب وجبهات، ولا يُقبل ـ في ميزان الشرع لا العقل - أن يُقابل الجهد الجماعي المنظم، بجهود فردية مُبعثرة، وإنما يُقابل التكتل بتكتُّل مثله أو أقوى منه، ويُقابل التنظيم بالتنظيم، كما قال أبو بكر لخالد: حاربْهم بمثل ما يُحاربونك به السيف بالسيف، والرمح بالرمح، والنَّبْل بالنبل.
وإلى هذا يُشير قوله ـ تعالى : (والذينَ كَفَرُوا بعْضُهُمْ أولياءُ بعضٍ، إلاَّ تَفْعَلُوهُ تَكُنْ فِتْنَةٌ فِي الأرضِ وفَسَادٌ كَبِيرٌ) (الأنفال: 73) أيْ: إنْ لم يُوالِ بعضكم بعضًا : وينصر بعضكم، كما يفعل الكفار، تحدث الفتْنة والفساد، لاتِّحادهم وتفرُّقكم وتناصُرهم وتَخاذُلكم.
(~_^)aku pn x paham smuanya..bolelah sikit2..terbaik dari beliau..

Friday, 14 September 2012

The light

Life is short .Happens to give chances to become a great leader in all of his responsibility .Therefore, a great human being that worship Allah will always seeks for knowledge and obey him in any matter that accure in his life .That’s why the “Jannah” is very expensive for those who give a lot of effort to reach it.

As an undergraduate, everyone of us must always aware that knowledge is light to a brighten life. First and for most, as one of my lecturer’s said that

 “ابداء الاخلاص النية لله تعالى لفهم العلم”
 Ustaz Doktor Abdul Karim,

That means that start with an sincere intention because Allah taalla to understand knowledge. Yeah ,obviously that was totally right. Anyone that help His Ddin,InsyaAllah will be help by him .

There’s no doubt about it. I like all of his word that give me realize that as His slave ,one must be a determined person to archive an excellent result not just in the paper of this world examination but the world after of course .InsyaAllah.. With all of difficulties and attemptions that have been given to us, sometimes we couldn’t think wisely for a simple solution and keep arguing each other and complaining about the “Bad luck” that was given. Stop complaining and start finding solution and in the end everyone wins.

I want to become a new person that can benefit others ,my Ad-Din, My beloved Mother and Father, family and friends. Always think that Allah will always see what we are doing now ,tomorrow and the day after.

Ya allah ,We pray to you for a good knowledge, stay in our hearts ,beneficial to others ,loving the prophet with all of our heart, always in the right path of your Din, become a good slave to you every day, and the good ending to our life. Amin Ya Robb..


P/s:MUET is around the corner..Freaking OUT!..Ya allah,help me pass this exam.Any grammatical error??hehe..So,lets improve our English(oh,my English!) and Arabic(oh,my Arabic!)..First week in lecture has pass..ilalliqo’..maas salamat…

Thursday, 9 August 2012

Post FB Hina Sabah,Warga Sabah Marah




Emaliza Lizaema,sedap namanya,memakai tudungnya,namun cetek pemikirannya lagi berbisa tuturnya.Tidak patut rasanya cik adik manis kita ni mengeluarkan kenyataan sedemikian rupa kerana ini mampu mengeluarkan virus anti perpaduan dan akhirnya perpecahan,penghinaan,dan pandangan negatif antara sabah dan semenanjung.Ini kah 'Satu Malaysia'?

"Hai sume..ak nk tnye ni.kt sbh ad lrt?ad x tmpt karaoke?ak jijik ngn tmpt kotor kt sbh ni.yuckkss.ak kn study kt sbh bumi pengotor ni..please la..i x rela u.hidup kt negeri sampah sabah negeri sampah..yuckss.."

Memalukan warga negeri sembilan termasuk aku sekali yang sedang menuntut di USIM,nilai,Negeri Sembilan.Kalau kita pandang dari aspek yang lain,berkemungkinan besar adik ni kurang pendedahan mengenai kehidupan sabahan yang sudah semestinya berkaitan dengan media.Apa tidaknya,di kaca TV sekalipun sering memaparkan iklan-iklan sabah yang hanya terdapat pokok,hutan,dan monyet.Walhal pada hakikatnya wujud pembangunan dan kemudahan asas buat warga sabah.Dan kami bukanlah warga 'PENGOTOR' yang dinyatakan oleh adik manis ini.

Negeri sampah?yuckss??.Rasa sedih dengan kenyataan adik ni..Namun walaubagaimana sekalipun,saya bangga jadi warga sabah.Sampah pun sampahla.Terus terang pada pandangan saya sendiri,budaya hidup dan tutur kata warga semenanjung yang saya kenal sangat lemah lembut,baik hati dan peramah.Memang patut dicontohi.Namun,setiap orang punya kelemahan dan kelebihan.Begitulah sabah dan semenanjung Malaysia.

Kepada warga sabah yang sibuk dengan aktiviti caci mencaci lebih baik kita banyak-banyakkan bersabar atas cacian terhadap negeri sabah.Tidak salah dan tidak rugi kalau kita berada di pihak yang sabar.Malah allah beri pahala berlipat kali ganda di bulan suci ini.Ingat MENGALAH bukan bermaksud KALAH.Di sini kekesalan juga ingin diluahkan kepada bahagian Kementerian Penerangan Sabah kerana kurang memberi pendedahan kepada dunia luar terhadap kehidupan penduduk di Sabah.

Kepada admin page fb di bawah marilah kita sama-sama hentikan budaya caci memaki dan jadilah seperti sebuah pokok yang berbuah.Dilempar batu,menjatuhkan buah.Diharap adik manis kita juga sudilah meminta maaf kepada warga sabah agar page sedemikian ditutup,
Demi maruahmu,Demi agamamu,Demi negaramu..


Setelahku kaji maksud sakai dengan sahabatku yang tinggal di semanjung,maksud sakai tu 'orang asli'..Ooo,ilmu baru..Thanks guys..Laila,nawi..

Dua-dua muslimah,bertudung.Wahai saudari-saudari bukan perlu bertudung di luar sahaja tapi hatimu,tuturmu perlu juga bertudung.Maruahmu..Malumu..Orang bugis ada berkata"banyakkan siri'mu" yang bermaksud banyakkan malumu.

Dunia ini hampir mati,oleh itu sama-samalah kita perbaiki diri,ubah perspektif diri dan pandanglah dari setiap aspek kehidupan realiti hari ini.

















Inikah "Sakai"??atau ini sakai??















Hmmm???

oohh,mcm tu ceritanya...yucckkss~




Friday, 3 August 2012

Hati,Muslimah dan Luka




♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, ia akan menghapus air mata nya dengan imannya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, ia akan menguatkan hatinya dengan ilmunya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, hati-hari nya akan ia penuhi dengan semangat perubahan lebih baik pada dirinya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, ia menari dalam do’a permohonan ampunnya terhadap Tuhannya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, wajah kusutnya tetap terlihat indah bagi dunia

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, bibir merahnya menyimpulkan senyuman untuk hidupnya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, matanya basah oleh lembutnya hatinya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, dunia nya terasa akan berlanjut dan ia harus tegar

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, jiwa lembutnya sampaikan ketenangan pada hati kecilnya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, akal dan hatinya hadir untuk menanti kesadarannya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, tangannya ia pergunakan seperti kebiasaannya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, tak akan ada perubahan dalam dirinya oleh hal-hal yang tidak berguna

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, ia gunakan kesadarannya tuk menjaga perasaan orang sekitarnya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, air matanya dijadikan do’a untuk keselamatan orang yang melukainya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, jari-jemarinya bergerak untuk tetap menolong orang lain tanpa beban di hatinya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, hidupnya tetap menjadi kebahagiaan bagi orang sekitarnya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, jalan panjang didepan matanya tetap diharunginya

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, kepercayaan dirinya tetap tak akan luluh

♥ Ketika hati seorang muslimah terluka, ia dan dirinya
♥♥ TETAP MENJADI MUSLIMAH…
♥♥ TETAP MENJADI WANITA SOLEHAH…
♥♥ TETAP MENJADI WANITA YANG TERHORMAT…
♥♥ TETAP MENJADI HAMBA ALLAH YANG MAHA AGUNG…

Rabbi sudilah pandang daku ,Terangi jalan gelap ini, Jangan biarkan daku terus sendiri, Mencari mendaki jalan berduri… "

from here

Sunday, 22 July 2012

Alhamdulillah..Berjaya..


Daripada Zaid bin Khalid al-Juhhani r.a., daripada Nabi SAW sabdanya, "Sesiapa yang memberi makan (berbuka) kepada orang yang berpuasa, ia akan mendapat pahala seperti orang yang berpuasa itu dan pahala orang yang berpuasa itu tidak berkurangan walau sedikitpun." (At-Tirmidzi)

Alhamdulillah..Fikirnya lagi lama dari membuat..Apapn usaha dan never give up tu penting..xpla klu x mahir tp klu ada ijtihad insyaallah BOLEH~!

Wednesday, 18 July 2012

Sabah oh tanah airku...

Pukul 7 petang sampai di Tawau.Alhamdulillah...kali ni Pilotnya best.Landing yg dia kawal smooth~~..Like3..But non muslim..Sampai jak sudah agak x payah awal2 keluar..smua org pn mau berebut..bah,silakan lah kamu keluar dulu..Stay dulu...Kurang sudah orang so aku pn berdirilah dan menjejakkan kaki keluar dari perut kapal terbang air asia untk penerbangan AK5470..x silapla~~sebelum keluar tu terdengar seorg staf air asia berhbg dgn kawannya guna walkie talkie ..

Staf A:ko di mana bai ni?

Staf B:aku di atas kapal bah ni...

X taulah..rasa lucu,gembira,smualah!~~..Tersengeh sampai ke telinga rasanya,,Ya allah lamanya x balek kmpg..6 BULAN..X rindu pn Tawau ni..cuma,kenapa sampai cni baru rasa eehhh??TAWAU!!..Benarkah?hehe

smpi jak ke darat tawau jalan beberapa langkah..1 mak cik ni tegur..

Mak cik:Nak,boleh tolong tangkapkan gambr?

~_~:Boleh..

Dengan penuh semangat dan kegigihan aku pn mo tangkaplah ni gmbr dorg sekeluarga..Tiba2?

Mak cik:Nak,jgn berdiri di situ,bukan kami mahu bergambar di depan airport Tawau ni tapi kasi nampak kapal terbangnya air asia tu....(kapal terbang air asia berda di belakang ku)

~_~:Oh iyaka?haha..(ADUH!..dalam hati,ingat org semennjg  datang tawau rupanya org tawau baru naik kapal terbang..kenangan lah tu kali..hehe..malunya jo...)

Lepas lalu bahagian imigresen mama dgn bapa ambik..huhu..gembiranya..dari jauh main signal2 lampu kereta plak dorang..oohh,asikah main lampu kereta?hehe...

Kesimpulannya..xpala biarlah org cakap org sabah ni tinggal dalam hutan..atas pokokla(tapi ada liftnya).makan ulatla(karut!),pakai baju yg diperbuat dari kayu yang diketuk2 pastu dijemur(hmm,macam2)..it's up to u..

yg paling teruk pernah di tanya.."eh,di sabah ade tak jalan raye macam kat cni?bangunan2 ke?",then, ada yg paling menyedihkan.."bila datang Malaysia"?....=_='...soalan jenis apakah ini??????daku blurrr??huh?..adakah sabah dan sarawak bukan termasuk dlm Malaysia..menangis dalam hati..huhuhu...xpala...len kali kami buat negara sendiri arr.,..heee

Wahai sahabatku semenanjung sekalian,x salahkan korg tapi ketahuilah kami juga manusia bertamadun dan tahu kemodenan..mungkin salah tv yg balek2 bagi tengok sabah ni cuma bahagian hutan2..hmm..

Hujan emas di negeri org,hujan batu bukan di negeriku..kami di sini hujan air..Sayangi bumi tanah kelahiranmu berbaktilah demi agama dan bumimu..


Gambar hiasan..bosan..my anak2..


Friday, 22 June 2012

Malam di KK1

Indahnya hidup berpaksikan islam.
Suara imam sedang mengepalai solat malam terasa nyaman
Indahnya laungan islam
Tatkala hati penuh noda kotor perlu pembersihan ayat suci al Furqon sebagi penawar
Hidup terasa kosong tanpa makanan rohani mengecas seluruh isi di badan

Subahanaallah ciptaan tuhan
malam ini langit gelap tapi ada terang
perungkai masalah ketenangan jiwa alam
sunyi sepi dengan ada rahsia di batu hitam.

Saturday, 16 June 2012

Kerana Aku seorang Muslimah


Kerana aku seorang muslimah,
Cuba mujahadah dalam melalui jalanya
Perbaiki diri dan muhasabah diri
Istigfar ubat dan taubat nasuha pil bahagia
keranaku tahu syurganya bukan murah
walau dikumpul emas intan permata takkan dapat sentanding harganya

Kerana aku seorang muslimah,
aku berdoa terlindung dari segala kejahatan dunia
Sifat keji dengki dusta riak dan sekutu dengannya
kerana semua perosak amalam raih pahala
jiwa kacau semakin binasa


Kerana aku seorang muslimah,
Pengorbanan Rasulullah cuba ku kenang sentiasa
ajarannya biarlah kekal hingga mati itu tiba
dengan limpahan nikmat husnuh khotimah
tidak tamat sebelum kata 
Tiada tuhan melainkan Allah dan Muhammad utusan Allah


Kerana aku seorang muslimah,
pakaianku ku jaga mengikut syariah,
Bukan sebagai penghilang wujudnya aku di dunia,
tetapi simbolku sebagai muslimah
demi agama demi menjaga


Kerana aku seorang muslimah,
ilmu ku tuntut walau tidak sepandai saidatina Aisyah
namun ingin berjaya di dunia dan di sana
dengan tambahan majlis ilmu yang ada
kuatkan semangat dan bantu agama-Nya 
tingkatkan ibadah berjuang dalam jemaah


Kerana aku seorang muslimah
Seorang anak yang banyak cacat cela
kadang degil dan buta mata
cuba berubah menjadi anak solehah
kerana ku tahu syurga di tepalak kaki sang ibu ayah
sayangku pada ibu,ayah dan keluarga perlu utama
moga terjalin keluarga bahagia


Kerana aku seorang muslimah,
punya ramai kawan yang pelbagai rupa
namun bukan semua bisa dijadi pendamping setia,
kala hujan payungnya ada,
kala pelangi tiba diajak duduk lihat indahnya
menjadi jam loceng tika diri alpa
nasihat dan teguran tak pernah lekang dari mulutnya
akhlak muslimah pada sahabat akrabnya


Kerana aku seorang muslimah
bukan mudah menabur cinta pada jejaka
kerana ku tahu semua basi belaka
kerana ku malu cintaku Pada yang Esa bukan sehebat mana
dengan iman yang senipis kulit bawang
batas ku jaga diriku pelihara
pekakkan tomahan harimau sombong dan sebagainya
Jodoh itu atas ketentuannya,
Entah di dunia atau di akhirat sana


Kerana aku seorang muslimah,
ku renungi dosa-dosa sebelumnya,
ikhlaskan niat khusyuk ibadah itu aula,
idola utama peribadi Rasululallah
Pakaian betul dalam agama
Ilmu  di dada jangan dilupa
Ibu dan ayah itu sayang selamanya
sahabat akrab biarlah yang baik belaka,
bekerja hebat walau dengan lain jantina
tapi batasan dijaga bukan fitnah

Hidup di dunia umpama belayar ke destinasi yang entah bila tiba
perlu sediakan kapal sebesar tatanic atau sampan kecil sahaja?
atau ingin bot yang punya enjin high class punya?
Tadahlah tangan dan sentiasa berdoa,
moga bekalan kita cukup menuju keredhoannya,
Aku bukan wanita biasa!!

Kerana AKU seorang MUSLIMAH...

Nukilan:Saudari Ai Syarifah

Thursday, 14 June 2012

Adik silat..x boleh blah....



Aduh.....pecah ketawa aku tgk budak ni..uiiiii...kecik2 sdh belajr silat....tangan tu MAHAL!~~....bibir lagi lah mantap!!!..kah300000x....berstyle lah kamu ni dik~~~~heeeeeeeeee...rest kejap~~exam in progress..level up for bisnes~~


Monday, 11 June 2012

Exam in Progress!

Insyallah esok tepat pukul 2.30 petang aku akan menghadap paper exam prinsip amalan dan komunikasi dakwah.Debaran kian terasa..mungkin..
Teringat cerita masa tadika dulu,seminggu sebelum tadika sudah siap iron baju,kiwi kasut..siap ada botol air yang bertali..pokoknya semua sudah siap lah..bukan sehari sebelum,SEMINGGU tu..Nampak kesemangatan belajar di situ..

Peredaran zaman semakin berlalu dengan cepat seiring dengan kesibukan manusia zaman kemodenan yang mendatang dari masa ke semasa.Hah~~hehe..Dengan penuh kesemangatan aku bangun pada pagi itu dan bersiap untuk bersekolah untuk hari yang pertama..Indahnya saat itu..haha..Maklumlah budak-budak bukan main semangat hari pertama pergi sekolah..Sekarang?..NO KOMEN..

Ingin dipanjangkan cerita aku ada kawan baik dari kecil sampai sekarang..Oleh sebab sememangnya kejahatanku semasa kecil jelas terserlah aku selalu panggil kawan aku tu si BOTAK..sudah jelas terang lagi izhar dia botak...mahu buat macamana?..hehehe...c BOTAK dengan mak dia..dan aku dengan mak aku..Maklumlah kami kan jiran jadi sama-samalah jugak daftar pegi tadika ni..

Aku:eh BOTAK kita tadika kan hari ni..hehe..

BOTAK:iya...yeye...

Sunday, 3 June 2012

Tips Awal sebelum bertudung labuh..

Hari ini lebih buruk dari kelmarin,CELAKA
Hari ini sama dengan kelmarin,RUGI
Hari ini lebih baik dari kelmarim,UNTUNG

[Petua] TIPS Awal Sebelum Bertudung Labuh...
 1) Mulakan dengan memakai stokin kaki & sarung lengan. Biasakan memakai baju yang longgar dan melepasi punggung. Tukarkan penggunaan seluar jeans dengan seluar slack yang longgar.

 2) Cari & sertailah kumpulan usrah yang benar. yakni yang diyakini agama naqibah (ketua usrah) nya serta hala tujunya selari dengan syariat. insyaAllah.

 3) Perhebatkan langkah menyertai majlis-majlis ilmu seperti kuliah maghrib di Masjid, ceramah-ceramah oleh ustaz/ustazah untuk menambah input dalam diri. InsyaAllah, akan bertemu sahabat-sahabat baru yang baik di majlis-majlis tersebut.

 4) Bersungguh-sungguh memperbaiki ibadah-ibadah asas seperti solat, puasa & sebagainya. Boleh rujuk ustaz/ustazah, sahabat2 yang diyakini agama, kitab-kitab fardu ain, ataupun mendengar ceramah-ceramah online (kalau boleh, semua ini seiring).

 5) Perbanyakkan membaca al-Quran & mentadabbur (mengkaji) maknanya. Tidak ada gunanya pembacaan al-Quran tanpa memahami isinya. Milikilah tafsir mini sebagai teman karib. :)

 6) Apabila hati sudah semakin kuat, yakni semakin sudah yakin dengan pilihan yang dibuat (untuk berhijrah lillahi taala) maka, perlahan-lahanlah mulakan langkah untuk memperbaiki penampilan. Mulalah memakai baju yang menutupi peha (mencecah lutut). Paling popular, T-shirt Muslimah. Namun, hati-hati, seeloknya pastikan ukurannya mencecah lutut kerana T-shirt yang tidak menutupi peha berpotensi untuk menampakkan bentuk peha jika dipakai dengan seluar.

 7) Mulakan dengan memakai tudung bidang 50 (melepasi bahu). Pinkan secara lurus. Kalau dipinkan silang ke dada, kelihatan agak singkat. Kebiasaannya muslimah memilih untuk memakai Tudung Turki atau Tudung Mesir.

 8) Setelah semakin selesa, mulalah memakai pula tudung Tudung Turki/Mesir/Bawal bidang 60. Tudung jenis ini kebiasaannya labuh mencecah siku & menutupi punggung. Sebenarnya, tudung jenis ini pun sudah memadai untuk menutupi aurat dengan sempurna. Namun, agak renyah sebab penggunaan pin.. ( kalau tudung jahit terus sarung je. lagi mudah kan? ) ^ ^

9) Dalam pada berusaha menjaga penampilan, langkah 1-6 masih dipraktikkan dengan istiqomah (berterusan). Iman ditingkatkan, ibadah diperhebatkan, akhlak dipermantapkan. insyaAllah.

 10) Kemudian, setelah bersedia untuk memakai tudung labuh berjahit, bolehlah mulakan dengan berselang-seli dengan Tudung Turki/Mesir bidang 60 sebelum istiqomah dengan tudung labuh berjahit. Serta kurangkan pemakaian seluar serta mengantikannya dengan memakai kain. Memakai t-shirt muslimah dengan kain tidak ada salahnya. Bahkan lebih manis dipandang mata.

semoga dipermudahkan dan ditetapkan hati..istiqomah dan iklas..

Thursday, 31 May 2012

Bukan MuslimaT SEMBARANGAN

Siapa yang tidak pernah kena dengan ayat ini, "amboi...sombongnya..." "janganlah garang..."

pergh~ alasan supaya dirimu di layan bukan? Kadang, mereka memang SENGAJA untuk sombong, SENGAJA untuk garang. Bukan kerna itu sifat aslinya, tapi itu bentengnya dalam memelihara "Sirri'" nya.

Apa itu Sirri?'

Sirri' adalah perkataan dari bahasa BUGIS. Sirri' dari segi bahasa ertinya malu. Namun sirri' sebenarnya lebih dari sekadar malu. Kalau orang berkata - Dek na masirri' - boleh saja membawa erti 'dia tak malu'. Tapi kalau - Dek gaga sirri' na - itu boleh membawa erti lain yang amat mendalam.

Sirri' adalah maruah atau harga diri seseorang (juga dalam makna yang lebih luas, maruah bangsa dan agama) yang wajib dipertahankan. Orang sanggup buat apa saja bila Sirri' nya tercabar apa lagi tercalar. Kerana sirri', moyang kita sanggup menyeberang lautan luas yang ganas. Kerana sirri', moyang kita sanggup berjuang pertahankan tanah air dari musuh yang menceroboh. Kerana sirri, moyang kita sanggup buat apa saja.

Sirri' menjadikan seseorang itu berani untuk berkata dan bertindak. Perkataan dan tindakannya pula dikawal oleh akal yang waras kerana perkataan atau tindakan yang ikut nafsu akan menyebabkan kehinaan dan itu bercanggah dengan sirri'. Orang yang punya siri' tidak buat perkara-perkara hina, jijik dan memalukan. Sirri' mencegahnya dari mencuri, menipu, berbohong, malah siri' menghalangnya dari bersyubahat atau bersekongkol dengan sebarang bentuk kejahatan dan sifat terkeji.

Ringkasnya - Sirri' adalah kekuatan dalaman atau jatidiri (dalam Islam ia dipanggil aqidah) yang menjadikan bangsa Bugis pernah dihormati dan digeruni satu ketika dahulu.

Moga semua menjadi Muslimat yang BUKAN SEMBARANGAN dalam bersosial dan bergerak kerja.


Catatan: edit dari cetusan Dr. Badrulamin Bahron
Illustrasi gambar: MARSIS Creative
Join:Marsis

Monday, 28 May 2012

UmNo KPOP vs UAI


HOT,HOT,HOT!!

Kepelikan menghantui diri...Apakah yg sedg berlaku?Kerajaan TERBAIKLA~~


Semua orang tau yang kuliah perdana Ustaz Azhar Idrus di PICC yang dijadualkan pada 26 Mei ini telah dibatalkan, dan lokasinya telah berpindah ke Masjid As-Salam, Puchong Perdana.
Aku pernah bangkitkan hal ini secara loose tak lama dulu.

Difahamkan Setiausaha Politik Najib, Dato Jailani Ngah telah meminta menghubungi JAKIM agar membatalkan kuliah tersebut. Antara alasan yang diberikan adalah kuliah itu akan berlangsung serentak dengan sambutan Himpunan Belia Negara anjuran BN juga di Putrajaya. Kononnya dikhuatiri akan berlaku pertembungan program dan kesesakan lalulintas yang teruk di Putrajaya.

Come on la - Putrajaya ni jalannya kecik macam KL ke? Putrajaya ni padat macam KL ke? Putrajayalah satu2nya bandar yang aku rasa aku berani baring atas jalanrayanya tanpa risau untuk dilanggar. Punyalah lengang Putrajaya ni. Lagipun, PICC terletak agak jauh daripada pusat sambutan Himpunan Belia itu dan tidak ada sebab untuk merisaukan kesesakan lalulintas!

Apakah pihak penganjur yakni BN takut kurangnya sambutan terhadap Himpunan Belia itu lantaran semua belia tertumpu ke Azhar Idrus? Come on - bukankah baik sekiranya para belia kita mendekati agama dan guru2 agama? Mengapa perlu dianggap kuliah2 agama sebegini sebagai ancaman?

Sekian lama belia2 kita disogokkan dengan hiburan dan karnival yang melalaikan. Bukankan molek sekiranya belia2 dan remaja2 ini dicambahkan dengan nur Islami?

Tetapi, yang menyedihkan ialah kerajaan BN lebih mengutamakan konsert K Pop berbanding kuliah Ustaz Azhar. Pada malam 26 Mei itu, rupanya penganjur Himpunan Belia telah menyediakan satu tentatif program persembahan konsert dari sebuah kumpulal K Pop yang terdiri dari sekumpulan anak2 gadis korea yang seksi meksi. Jadi, secara asasnya kerajaan BN yang menganjurkan Himpunan ini lebih mengutamakan "pengisian" artis K Pop korea yang seksi itu berbanding pengisian agama oleh Ustaz Azhar Idrus.

Friday, 25 May 2012

Pembongkaran hadis-hadis dha'if dan palsu kelebihan bulan Rejab,Fadhilah Maulana Asri b Yusoff hafizahullah.



part 2
part 3
Menurut Al-Hafiz Ibnu Hajar rh dalam Kitabnya ‘Tabyiin Al-’Ajab Bima Warada Fi Fadli Rajab” – (Menyatakan Keajaiban terhadap riwayat yang menyebut tentang Kelebihan Bulan Rejab): “Tidak ada hadis Sahih yang boleh dibuat hujjah menyebut tentang kelebihan Bulan Rejab, Puasa padanya juga berpuasa pada masa yang tertentu dalam Bulan Rejab”


Ibn Taimiyyah dalam Majmu' Fatawa 25/290: “Berkenaan dengan amalan puasa Rejab secara khusus, hadis-hadis tentangnya semuanya dhaif, malahan palsu. Ulama tidak berpegang kepadanya langsung. Ia (hadis-hadis itu) juga bukan dari kategori hadis-hadis dhaif yang boleh diriwayatkan dalam fadhail a’maal. Malahan secara umumnya, ia adalah dari kategori hadis-hadis maudhu’ dan palsu”.

Apa yang tertulis jelas dan tidak menimbulkan perselisihan fahampun. Boleh berpuasa pada bulan Rejab tetapi jangan disabitkan dengan fadhail-fadhail yang sudahpun dibuktikan dhaif jiddan dan maudhu'. Lakukanlah puasa sunat hari Isnin dan Khamis, puasa Nabi Daud, puasa sunat tiga hari pada mana-mana bulan tetapi jangan sabitkan itu adalah puasa Rejab kerana tidak ada puasa khusus untuk bulan Rejab,

credit to http://www.facebook.com/abuansarullah
              http://www.abuanasmadani.com/?p=1017

Thursday, 24 May 2012

Ada aku kisah!??

“Ustaz, kenapa bila kita nak buat baik je mesti ada orang yang nak mengutuk? Cakap kita ni kononnya nak jadi ustazah la, nak tunjuk alim la…” tanya Mila seorang pelajar sebuah IPT tempatan kepada seorang ustaz.

“Kalau kita buat jahat ada orang kutuk kita dak?” Ustaz itu menyoal Mila kembali.

“Buat jahat pun ada juga orang mengutuk kita.” Balas Mila kepada ustaz.

“Habis tu…bukankah lebih baik menjadi orang baik daripada menjadi orang jahat, jika buat jahat pun dikutuk?” Ustaz cuba bertanya kepada Mila.

“Ye tak ye jugak ek. Tapi kenapa, pengaruh orang sekeliling yang bercerita berkenaan peribadi kita ni boleh membuatkan kita terganggu setiap kali kita ingin berubah? Tanya Mila kepada Ustaz.

“Biasalah tu Mila. Manusia semuanya akan terus mengata. Kalau kita asyik menilai perubahan kita dengan lidah manusia, maka fokus kita pasti akan terganggu.” Jawab Ustaz.

Ustaz menyambung perbincangan semula.

“Ada satu kisah yang cukup popular antara si anak, si ayah, dan seekor keldai. Ketika dalam satu perjalanan menuju sebuah destinasi. Si ayah menarik keldai dan si anak menunggang diatas keldai tersebut. Lalu di sebuah kampung. Kemudian orang kampung disitu mengutuk si anak. Kata mereka sepatutnya anak yang menarik keldai dan ayah yang tua itulah menunggang di atas keldai. Si ayah sedih dengan kutukan lalu mengubah kedudukan. Ayahnya menunggang diatas keldai dan anak berjalan kaki menarik keldai tersebut.

Sampai di satu kampung yang lain, orang kampung disitu mengutuk si ayah. Kata mereka, sepatutnya ayah yang menarik keldai dan anak menunggangnya, kerana anaknya masih kecil dan tidak larat. Sekali lagi ayahnya menukar posisi mereka dengan kedua-dua mereka naik menunggang keldai tersebut.

Tiba di satu kampung berlainan, sekali lagi mereka dikutuk oleh penduduk disitu. Kata mereka, si ayah dan si anak itu zalim kerana menyeksa keldai. Sepatutnya salah seorang dari mereka mesti berada dibawah bagi meringankan beban keldai tersebut. Si ayah terus bingung. Akhirnya mereka mengambil keputusan untuk kedua-dua mereka berjalan kaki menarik keldai tanpa seorangpun menunggang keldai tersebut.

Namun, apabila masuk ke kampung berikutnya, sekali lagi mereka dikutuk. Kata penduduk kampung itu, si ayah dan si anak sangatlah tidak cerdik. Apa gunanya membawa keldai. Jika keldai tersebut hanya melenggang tanpa membawa si anak mahupun si ayah menunggangnya. Sekali lagi mereka bingung.

Itulah hakikat perjalanan hidup. Di mana sahaja kita berada, apa sahaja keputusan kita pasti tidak mampu menutup mulut orang lain. Apatah lagi memuaskan hati semua pihak.” Cerita ustaz dengan panjang lebar kepada Mila.

“Habis tu macam mana ustaz? Apa kekuatan kita untuk berhadapan dengan kutukan ni. Saya ni jenis lemah semangat sikit kalau ada member-member yang menjeling dan mengutuk saya terus malu nak berubah. Bagila tips sikit.” Mila menyoal kembali kepada ustaz.

“Beginilah…kita ambil juga pengajaran daripada kisah si ayah, si anak dan keldai tadi. Cuba bayangkan jika si ayah, anak dan keldai tadi sudah meletakkan pelan perancangan perjalanan mereka. Contohnya, mereka merancang untuk 5 kilometer pertama si ayah berjalan menarik keldai dan si anak menunggang keldai sambil berehat. 5 kilometer berikutnya si anak pula menarik keldai dan si ayah pula menunggangnya untuk bergilir berehat.

Pada 5 kilometer seterusnya pula, si ayah dan si anak kedua-duanya menunggang keldai untuk sama-sama mereka berehat. Dan akhirnya pada 5 kilometer terakhir si anak dan si ayah kedua-duanya turun berjalan kaki menarik keldai untuk memberi peluang untuk keldai pula yang berehat.

Rasanya, jika ke mana sekalipun kampung yang dilalui, apa jua kutukan yang diberi pasti tidak menggugat perasaan si ayah dan si anak tersebut. Ini kerana itulah pelan asal mereka yang telah mereka tetapkan. Bagi mereka, orang yang mengutuk mereka langsung tidak mengerti apa pelan perjalanan mereka. Jadinya mereka dapat berjalan tanpa mengiraukan walau apa jenis kutukan.

Daripada kisah ini, samalah jika Mila sendiri dari awal melakukan perancangan rapi, persediaan tersendiri, mahupun strategi untuk berubah dari awal…maka apa sahaja kutukan dari member Mila, langsung tidak memberi kesan kepada perubahan Mila. Kerana member Mila tidak tahu apakah strategi perancangan hidup Mila. Kalau ada juga yang mengutuk, jawab sahaja kepada diorang… “Ada Aku Kisah!!?”

From:www.imamudasyraf.com

Saturday, 19 May 2012

Bermula dengan subjek DATABASE..

Alhamdulillah..lepas sudah database..rasa kurg sikit lah batu di bahu ni..baccat pn kurang..hehe..
Ari tu seorg sahabat ada cakap,begini bunyinya...lebih kurglah..

S.RO:Huh,alhamdulillah database dah lepas...
Aku:iya..nasih baik..kurg sikit lah mo dpeningkan..
S.RO:Macamanalah Rasulullah dulu tu tadbir negara campur lagi dakwah untuk islam arr?
Aku:maksdnya?
S.RO:iyalah kita ni baru 1 sem da pening sangat kepala nak pikir pasal assignment,bla3~~Rasulullah tu macamana?lagilah banyak yg dia nak pikir berbndg kita ni..(loghat kedah)
Aku:(diam...pikir,pikir,pikir,pikir,pikir,pikir)

Apa yang si S.RO cakap tu ada betulnya..tersagt2 betul..x taula..klu di renungkan kita ni banyak tul merungut..termasuk akulah jugak..=_='..padahal pengorbanan nabi para sahabat dan sehubngn dengannya lagilah besar..kita ni merungut sana merungut cni..Apa pulak nasib saudara islam kita di syria..di bunuh diperlakukan tanpa belas kasihan..susah kita ni klu terus macmana gni..berat nanang..~!

Dalam kehidupan kita ni patutnya kita mesti sentiasa perbaharui niat kita..Klu mula2 niat x betul,betulkan..menntt ilmu sbb apa?dapat kerja bla3...dapat sijil..kerja dan sebagainya..hidup di dunia ni cukup untuk sijil jak kah?unuk kerja bagus jak kah?x..hidup di dunia U skrg ni bukan stakat pegi kelas,balek kelas, makan tidur...X sama sekali!statement knn2 org struggle"aku ni x minatlah ikut aktiviti luar,lebih baik tmpukan study"..huh!tumpukan lah sangat..sebagai seorg muslim APA SUMBANGAN KITA UNTUK AGAMA KITA HARI INI ESOK DAN HARI-HARI SETERUSNYA?


x bolehlah pegi..cari Sijil bukan takat dunia Tapi carilah jugak sijil akhirat..ni x klu xda sijil x mau g program2 membina diri dn tarbiyah untk diri..Klu dalam kelas dapatkah ilmu mcm gtu?mungkin dapat tapi..sikit mcmsecubit garam..

Jom kita jadi manusia yang bijak dalam berbuat segala amalan baik...حب الله وحب  الناس...mujahadah dari hawa nafsu sampai syaitan pn boleh fedup dgn kita...

Syaitan:Yo,bos boleh tukar org kah?aku x tahanlah si fulan ni..aku goda punya goda x makan saman..
Ketua syaitan:ko mmg x boleh harap!!
Syaitan:tolonglah bos antr aku dengn manusia yg sblm ni..aku x tahan dgn dia..baca quranlah qiamlah..smua dia mahu buat..ssh mo goda dia ni..(nangis teresak2)
Ketua syaitan:Baccat jo!~~


"إِنَّ ٱللَّهَ يُحِبُّ ٱلَّذِينَ يُقَـٰتِلُونَ فِى سَبِيلِهِۦ صَفًّ۬ا كَأَنَّهُم بُنۡيَـٰنٌ۬ مَّرۡصُوصٌ۬ "

Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela agamaNya, dalam barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh.
(suarah assof ayat 4)

Kita ni plak dalm melakukan sesuatu amalan kebaikan jgnlah buat solo2..islam ni meliputi semua..maksdhnya kita hidup dalm jemaah..mampukan kita sebagai seorg muslim genggam kekuatn islam ni hanya dengan bergerak sndiri..padahal islam ni merangkumi ekonomi politik sosial..pokoknya smuala..so,klu mahu berjaya dunia akhirt jgn selfish..conth pegi masjid atau solat awal jgnlah pegi solo2..ajak sahabat dan org lain sekali..nilah salah satu budget saham yg baik kita d akhirat..


org ckp kubur lain2..mmg kubur lain2 tapi takkan kita duduk 1 liang lahad siap minum2 teh lagi..santai2..piknik2...tapi setiap dr kita ni ada tnggjwb terhadap org lain jugk..mana lebih senang?sebatang lidi di patahkan atau segenggam?..mengikut logik akal warasku mestilah senang dipatahkan klu sebatang..klu ada yg x waras rasa yg segenggan tu lebih senang patah..aku nasihatkan jumpa doktor..klu x pn minta masuk pusat rawatn terkawal mental..heee

Maaflah pren aku ni x sempurna lagi..mo tegur org lagilah susah..nanti kita ckp2 org benda tu kena semula dgn kita..klulah 1000 org ckp mcm gtu.hancurlah kita ni..tgg malaikat 3 hari 3 malam bagi tarbiyah pn mmg lah menunggu kucing semut arnab betanduk pn xkan jadi..kenapa takut benda yg x sepattnya jadi dgn kita..hiduplah di kalangn org2 yang sentiasa ingatkan allah..

insyaAllah benda2 tu x jadi pnya..Mohon dengan allah..Doakn kita x termasuk dalm golongn yang lalai dan melakukan maksiat...Allah itu berdasarkan sangkaan hambanya..sentiasalah bersangka baik dengan allah..Hidup tenang lagi mendamaikan.,insyaallah..subhanallah..

Bukan lah jugak aku merayu supaya kita ni ari2 kluar jumpa org..pastu tiba2 ckp dgn org tu ittaqull Allah...mana2 jumpa org ckp gtu,..X semstinya..klu aku jd org pn mesti aku pn pelik..apa hal ni org?..bukn salah cuma setiap org yg kita cuba bagi peringatn untuknya dan diri sendiri ni meliputi banyak type(hah,org putih ni..hee)..bukn smua org boleh trm..Cari pendekatan yg mudah dan berkesan..bukn takat muka berkerut macam ASKAR 24 jam dan hanya tahu menghukum org..grrrr..

senang cerita dlm fb..tipulah klu ada org ckp dia xda fb..ceh..drpada upload gmbr budgt comel mcm gni..(bibir dimuncgkan mata keatas dan snap!)



pastu letak nama picture tu "saya besa2 saja"
aku pelik ajaib dan kehairanan??????????????..sudah tau diri tu "Besa2 saja"kenapa mo menunjuk gambr budget comel..adoi~~pening kepala aku dgn kbnykn pmpn skrg..muslimah pn ada jugk,..yg makin gelik nama fbnya plak contohla~~
Hani comel
Aku baby pink(hahahahaha..umur 20 lebih..babylah sngt..hahahaha..ni paling lawak..mmg lawak)
Gadis comel.

semua nama2 ni menggelikan ati..bukn lah aku ckp haram dan sewaktu dgnnya..cuma mmg menggelikan ati..hahahahaha

adoi..~~..kite tak comel..~~tau pn x comel jgnlah sebarkn diri x comel tu...hayya~..berat mata memandg berat lagi hati menahan ketw..pastu mulalah seangkatn manusia komen..ee awk comel..cute dan macm2 lah..pastu dia jwb..xdala saya besa2 jak..heyy..ada persoalan yg perlu di rungkai dan dikaji di situ..tolonglah wahai muslimah jagalah diri kita ni...mahukan kita ni jadi tntnn lelaki ajnabi?astagfirullah...

Sebenarnya bukn ini yang aku cuba sampaikn..yg point penting psal fb ni aku mo crt ttntg stats fb yg x wajar2..contohla~~

"geram dengan dia..dasar *******,******,*****..."
"sekrg tengah makan domino pizza"
"Awak dan saya selamanya"

Benda yang x perlulah rsnya mahu heboh 1 kampung...stats kita d fb tu nanti akan di soal d hari pengadilan..apa yg kamu post dlm fb slama kamu idup..Kan baik klu kita jadikan dia medan ilmu dakwah dan sebagainya..seorg baca kan kita boleh dpt pahala..dr perkara sia2 tu?ehh siapala mahu tahu ko tgh wat pa?makan lah apa la sweet2 knn...alamak~Ni lah kurniaan untk kita manusia akhir zaman ni supaya dapat raih lebih banyk pahala..

Ada yg soal,macmana kita ni mo setndg dgn umat terdahulu sbb dorg idup lama..amaln dorg mesti lagi banyak..kita ni?hah!fb ada twitter ada..BLOG ada..nilah saham kita raih pahala..teknologi zamn skrg ni boleh bantu kita..terpulg dr kita mcmana mo guna..apa yg kita post tu klu dpt bagi hidayah dan kesedarn terhdp org lain macama?dan dia berubah?allahhu akbar..pahala tu..mcm pisang goreng laris dijual..

Thumbs up kepada mereka yang gunakan fb dengan bijak..hehe..post kali ni aku santai sikit..klu balek2 sajak jak mmg aku pn bosan..haha..semoga kita menjadi manusia yg hari ni lebih baik dari semalam dan bukn manusia yang hari ini sama dengan kelmarin atau hari ini lebih teruk dari kelmarin..







Tuesday, 8 May 2012

Lelaki yang dirindui,FATIMAH SYARHA MOHD NOORDIN.~_~

Dulu,

Bila disebut lelaki

Wanitanya mendongak megah

Lelaki kami Asadullah, Saifullah

Tokoh ramai tak terkira


Kini,

Bila disebut lelaki

Wanitanya menunduk lemah

Tokoh kami sedikit sekali

Ramainya boneka Yahudi



Dulu,

Bila disebut lelaki

Wanitanya tenang di hati

Lelaki kami menjaga, melindungi





Kini,

Bila disebut lelaki

Wanitanya mahu cabut lari

Lelaki khianat , perogol bersiri



Dulu,

Bila seorang wanita teraniaya

Sepasukan kuda putih membela

Al-Mu'tasim kebanggaan wanita



Kini,

Ramai wanita suci dipenjara

Diperkosa minta dibela

Lelaki tunduk tak bertenaga



Dulu,

Bila wanita di bawah jagaannya

Lelaki memagari sehabis daya

Tiada siapapun berani menggoda



Kini,

Bila wanita di bawah jagaannya

Lelaki tak kisah auratnya terbuka

Wanitanya dibiar bebas, binasa



Dulu,

Lelaki menggadai harta dan nyawa

Untuk mengangkat kemuliaan agama



Kini,

Lelaki menggadai ketinggian agama

Demi nafsu , dunia dan seisinya



Dulu,

Lelaki bermatian mencipta sejarah

Kental berjihad , tekun berdakwah



Kini,

Lelaki hanya menyanjungi sejarah

Diri bermalasan, tenaga tak dikerah



Dulu,

Lelaki memperjuangkan Deen dan Ummah

Al-Farouq , Zunnurain mati terbunuh



Kini,

Lelaki memperjuangkan diri dan kroninya

Hingga sanggup membunuh



Dulu ,

Lelaki bersatu menghadapi musuh

Angkatannya kuat dan teguh



Kini,

Lelaki berpuak dan berpecah

Sesama sendiri saling bertelingkah

Kembalilah lelakiku

Pada kelelakianmu

Kami rindukan lelaki dulu

Acuan Madrasah Rasul

Petikan daripada Novel Syabab Musafir Kasih

Wednesday, 2 May 2012

Adikku yang pergi..

Utusan Malaysia Online - Dalam Negeri


LAHAD DATU 1 Mei - Tiga sekeluarga mati lemas, manakala lima lagi terselamat apabila bot yang mereka naiki untuk berkelah sempena cuti umum Hari Pekerja karam di Pantai Kahapan, Tungku dekat sini hari ini.
Mangsa yang terbunuh dalam kejadian kira-kira pukul 12 tengah hari itu ialah Noristikoma Sadik, 18, dan Norhayati Hassan, 50, manakala seorang lagi mangsa yang dikenali sebagai Ani Udin, 17, meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke Hospital Daerah Lahad Datu.
Ketua Polis Daerah, Supritendan Shamsudin Mat berkata, mereka seramai lapan orang telah ke pantai itu untuk berkelah sebelum memutuskan menaiki bot bagi bersiar-siar di sekitar pantai itu.
“Bot itu tiba-tiba karam, lima daripada mereka berjaya berenang menyelamatkan diri," katanya. - UTUSAN

Sebagai seorang insan aku sayang padamu..
Buat adikku NurIstiqomah Binti Sadik....

              Pergimu dan perpindahanmu dari dunia ini merupakan suatu kejutan untuk semua insan yang mengenalimu.Dirimu yang ceria sentiasa dengan telatah dan usikanmu yang sentiasa menggembirakan setiap orang.Tegas dan bertanggungjawab tetapi sangat lembut dan mudah diajar serta dilentur.Adikku sayang,maaf ku pinta tidak dapat menjengukmu buat kali terakhir.Sungguh sedih tidak terkira aku rasakan engkau pergi secara tiba-tiba sewaktu baru pulang bercuti di rumah.Adikku..doaku moga allah pertemukan kita lagi di alam yang satu lagi.Mungkin setakat ini saja jodoh perkenalan kita namun ku yakin matimu dalam keadaan husnul khotimah dan aku sebagai Hamba-Nya sedar bahawa hidup di dunia haruslah sentiasa beringat pada mati.Jangan hanya tahu bergelak-ketawa dan bersuka ria tanpa beringat pada yang maha Esa.

Adikku...

            Masih terngiang-ngiang di telingaku saat kita masih di sekolah menengah dahulu.Kita berdua ada panggilan tersendiri buat aku dan buatmu.Mungkin pelik,namun setiap kali gelaran itu kita lafazkan tentu sahaja seiring dengan gelak tawa.Denagn suaramu yang nyaring sering menjadi teguran semua.Adikku,....sungguh aku rindu saat itu.Pernah juga aku termimpi bahawa kau suatu hari nanti akan tamat pengajian sekolah menengah dan kita akan bertemu lagi di USIM..mungkin...Namun,rupanya segalanya cuma impian dan angan-angan semata.Allah telah menentukan ajalmu yang dulu sebelum aku.Jika engkau inginkan nasihat kita sama-sama bercerita dan berkongsi pendapat.Ya allah ku dambakan kasih sayangmu buat insan ini...Nuristiqomah binti Sadik..berikanlah dia tilam yang empuk bilik yang luas lagi mendabaikan untuk dia beradu menanti hari-hari seterusnya...

Sesungguhnya setiap yang hidup pasti menemui mati..Tidak kira tua ataupun muda,kaya atau miskin,kuat atau lemah kesudahannya tetap sama.Hanya Allah yang kekal selamanya.Maka sebagai hambanya tingkatkan amal dan cegahlah kemungkaran.Tambahkan saham amalan selagi dengan izinnya nafas ini masih ada.Moga cahaya ISTIQOMAH sentiasa bersama kita sebgai hambanya...amin.,..

"Rupanya di atas rahsiaNya,engkau pergi dulu..Lambaian Al-fatihah dan doa buat adikku NurIstiqomah binti Sadik yang sentiasa ceria...Dengan izinNya moga bertemu lagi.."

Tuesday, 1 May 2012

Kamehameha keadilan.

Kan melangkah kaki dengan pasti
Menerobos segala onak duri
Generasi baru yang telah dinanti
Tak takut dicaci, tak gentar mati

Bagai gelombang terus menerjang
Tuk tumbangkan segala KEZALIMAN
Dengan tulus ikhlas untuk KEADILAN
Hingga pertiwi gapai sejahtera

Takkan surut walau selangkah
Takkan henti walau sejenak
Cita kami hidup mulia
Atau syahid mendapat SYURGA


Lagu : Gelombang Keadilan
Penyanyi : Shoutul Harakah